[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums LV » Latvieši Anglijā » Jūsu darba tiesības UK » Darba tiesības UK (brošūra). (Informācija, tālruņi, WEB vietnes)
Darba tiesības UK (brošūra).
adminDatums: Sestdiena, 06.11.2010, 13:41 | Ziņojums # 1
Ģenerālisimuss
Grupa: Administrātori
Ziņojumu skaits: 3
Reputācija: 0
Statuss: Offline
Saturs.

Ievads
.
Darba uzsākšana Apvienotajā Karalistē

Valsts apdrošināšana un nodokļi

Strādnieks vai nodarbinātais?

Jūsu kā strādnieka tiesības.

Tiesības ievērot darba laiku

Aizsardzība pret diskrimināciju

Dalība arodbiedrībās

Aģentūru strādnieku speciālās tiesības

Nodarbināto papildu tiesības

Jūsu tiesību īstenošana piespiedu kārtā

Vairāk palīdzības un informācijas

Arodbiedrības šodien - jūsu draugs darbā.

Sveicināti Apvienotajā Karalistē.

Šī brošūra domāta cilvēkiem, kas ierodas strādāt Apvienotajā Karalistē no astoņām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tā sniedz informāciju par jūsu likumīgajām tiesībām, kamēr šeit strādājat.

Šo brošūru izdevis Arodbiedrību Kongress (Trade Union Congress TUC). Mēs esam organizācija, kas pārstāv Lielbritānijas arodbiedrības. TUC ir vienīgā arodbiedrību konfederācija Lielbritānijā ar 70 nodaļām, kurās kopā ir 70 miljoni dalībnieku. TUC ir neatkarīga no darba devējiem, valdības un politiskām partijām.

Jebkuras valsts likumdošanas sistēma ir sarežģīta. Mēs nevaram detalizēti izskaidrot AK darba likumu nelielā brošūrā. Šeit sniegtā informācija jāuzskata par ievadu darba likuma pamatos. Ja uzskatāt, ka zaudējat, vai ka darba devējs vai nodarbinātības aģentūra pārkāpj likumu, jums jāgriežas pēc padoma. Šīs brošūras tālākajā izklāstā mēs dosim dažus ieteikumus, kur meklēt palīdzību.

Darba uzsākšana Apvienotajā Karalistē.

Pirms darba uzsākšanas jums jāreģistrējas pašvaldībā. Home Office ir valdības departamenta nosaukums, kas reģistrē darbiniekus no jaunajām ES dalībvalstīm. Jūs varat reģistrēties, ieejot mājas lapā http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/

Lai strādātu legāli, jums ari nepieciešams valsts apdrošināšanas (National Insurance) numurs. Tas jāsaņem, kad būsiet dabūjis darbu.

Valsts apdrošināšana un nodokļi

Lai saņemtu Valsts apdrošināšanas numuru, jāierodas uz 'identitātes pārbaudes" interviju tuvākajā Nodarbinātības centrā. Tā ir valsts iestāde, kas sastopama visās lielākajās pilsētās un rajonos. Līdzi jāņem Identitātes pierādījums (pase), kā arī apliecinājums, ka strādājat. Vairāk informācijas meklējiet http://www.clwp.gov.uk/Mfeevent/benefits/ni_number.asp

Daži darba devēji varētu piedāvāt darbu, nemaksājot valsts apdrošināšanu vai nodokli (sistēma pazīstama kā 'nauda uz rokas'). Tas ir nelikumīgi. Ja viņi pārkāpj šo noteikumu, sagaidāms, ka tiks pārkāpti arī citi darba līkuma noteikumi, it sevišķi tie, kas aizsargā darbiniekus. Jums būs ļoti grūti pieprasīt jebkādu jūsu likumīgo tiesību ievērošanu, ja jūs strādājat nelegāli. No šāda veida darba vajadzētu izvairīties.

AK katram nodarbinātajam ir valsts apdrošināšanas numurs. To izmanto, lai uzraudzītu sociālās nodrošināšanas iemaksas. Ja pelnāt vairāk nekā 80 GBP nedēļā, tad gan jums, gan jūsu darba devējam jāmaksā Valsts apdrošināšanas iemaksas. Tas ir sava veida nodoklis. Pretī darbinieki saņem tiesības uz dažādiem sociālās nodrošināšanas pabalstiem. Valsts apdrošināšanas iemaksas AK var arī palīdzēt jums noformēt šīs tiesības jūsu mājas zemē.

Jums arī būs jāmaksā ienākuma nodoklis. Maksājamā nodokļa apjoms atkarīgs no vairākiem faktoriem. Katram nodarbinātajam AK ir nodokļa kods, pēc kura darba devējs aprēķina, cik liels nodoklis viņam par jums jāmaksā. Ja uzsākat savu pirmo darbu AK, droši vien jūs sāksiet maksāt "nelaimes gadījumu apdrošināšanas nodokli", līdz jums piešķirs nodokļa kodu. Līdz īstā numura piešķiršanai Jums arī var piešķirt pagaidu valsts apdrošināšanas numuru.

Ziniet, ka jūsu darba devējam nav nepieciešamības turēt jūsu pasi vai identitātes dokumentu, un viņam nav tiesību tos turēt pie sevis. Savai uzskaitei viņi var paņemt šo dokumentu kopijas.

Strādnieks vai nodarbinātais?
.

AK lielākā daļa strādājošo bauda dažas pamattiesības, tādas kā minimālā alga un tiesības un apmaksātu atvaļinājumu.

Pastāv speciālas tiesības, kas attiecas uz tiem, kas darba atrašanai izmanto darba aģentūras (dažreiz dēvētas par darba vervētājiem) pakalpojumus – skatīt zemāk.

Daudzi strādnieki iegūst augstākas tiesības, jo viņiem ir legālais nodarbinātā statuss. To mēs paskaidrosim tālāk šajā brošūrā.

Lielākā daļa AK strādājošo ir nodarbinātie, un tādēļ saņem augstākas tiesības. Taču lielāko daļu darbu veic uz neilgu laiku šajā valstī strādāt ieradušies cilvēki – ieskaitot gandrīz visus, kas ieradušies caur darba aģentūrām, - kurus nevar uzskatīt par nodarbinātajiem.

Ja nodarbinātā sadaļā uz lielāko daļu jautājumu jūs atbildat ar ‘jā’, jūs droši vien esat nodarbinātais. Ja atbilde ‘jā’ ir uz jautājumiem strādnieka sadaļā , jūs droši vien esat strādnieks.

Nodarbinātais.

- Vai jūsu darba devējs prasa strādāt konkrētas stundas un maksā par tām, neatkarīgi no tā, vai šajā laikā ir darbs ko darīt?

- Vai jūsu darba devējs kontrolē, ko jūs darāt un nosaka, kā un kad jādara?

- Vai jums darbs jāveic personiski, (tas ir jūs nevarat dot citam strādniekam to veikt jūsu vārdā?)

- Vai jūsu darba devējs dod jums darbam nepieciešamos darbarīkus un citas iekārtas?

- Vai viņi par jums maksā Valsts apdrošināšanu (lai gan daudziem strādniekiem no algas atskaita nodokli un VA, tas vien vēl nepierāda to, ka esat nodarbinātais)

- Vai jums ir rakstisks līgums ar jūsu darba devēju, kuru ir ietverta frāze ‘nodarbinātības līgums’

Strādnieks.

- Vai jūsu darba devējs piedāvā un maksā tikai par darbu, kad tas viņiem nepieciešams?

- Vai jūs varat izlemt, kad strādāsiet un pat atteikties no piedāvātā darba ?

- Vai jūs varat pēc vēlēšanās savu darbu uzdot veikt citam cilvēkam jūsu vietā?

- Vai jums jāsagādā savi darbarīki?

- Vai jūsu pašu ziņā ir samaksāt savus nodokļus un Valsts apdrošināšanu?

- Vai jums ir rakstisks līgums ar jūsu darba devēju, kurā ietverta frāze ‘līgums par pakalpojumu sniegšanu’

Ja radušās šaubas, jums nepieciešams konsultēties. Arodbiedrības un konsultāciju aģentūras izprot juridiskos sarežģījumus, taču dažas lietas var būt nepieciešams izšķirt Darba tiesā.

Jūsu kā strādnieka tiesības:

Vairākums strādājošo, ieskaitot aģentūru darbiniekus, no pirmās darba dienas bauda šādas tiesības:

- Valsts noteiktā minimālā alga;
- Tiesības ievērot darba laiku (ieskaitot pārtraukumus, atvaļinājumus un atvaļinājumu apmaksu un darba nedēļas garumu);
- Veselības aizsardzība un darba drošība;
- Tiesības iestāties arodbiedrībā; un

Aizsardzība netaisnīgas diskriminācijas gadījumā.

Valsts noteiktā minimālā alga.

Minimālā summa, ko jums var maksāt par katru nostrādāto stundu:

- ja jums ir 22 gadi vai vairāk, jums jāsaņem vismaz £5.80 stundā .
- ja esat vecumā no 18 līdz 21 gadam jums jāsaņem vismaz £4.83 stundā
- ja jūsu vecums ir 16 vai 17 gadi, ka jums jāsaņem vismaz £3.57 stundā

Tieši jums iedotās dzeramnaudas neskaitās, skaitās caur algas sarakstu maksātā alga.

Taču šeit ir divi sarežģījumi:
Kādi ir likumīgie atskaitījumi no jūsu algas?
.

Atvilkumi: No algas atvilktās summas par precēm un pakalpojumiem, ko jums sniedzis darba devējs, tādiem kā maltītes vai transports, nedrīkst padarīt jūsu algu par mazāku, nekā ar likumu noteiktā minimālā alga. Šim likumam ir viens izņēmums. Ja jums tiek nodrošināta dzīvesvieta, maksimālais, ko var atskaitīt ir £31.57 GBP nedēļā vai 4.51 GBP dienā, ja tiek nodrošināta mazāk nekā pilnas nedēļas dzīvesvieta. Tas nenozīmē, ka jums nevar paprasīt vairāk, bet tikai šo summu var atskaitīt no jūsu algas, pirms aprēķināt, vai jūs saņemat minimālo algu..

Ko darīt, ja jums ir nenoteikts darba laiks?
.

Dažiem cilvēkiem maksā pēc padarītā darba apjoma nevis pēc tā, cik ilgi viņi strādā. Jūs tomēr saņemat zināmu minimālās algas aizsardzību, taču tās aprēķināšanas sistēma ir citāda.
Ja uzskatāt, ka jums nemaksā minimālo algu, jūs varat sūdzēties tieši NMW:
.
National Minimum Wage helpline
Address:
BP7102
Norham House
Benton Park View
Newcastle upon Tyne
NE98 1ZZ

Phone number - 0845 6000 678
Text phone - 0845 915 3296
Email address - nmw@hmrc.gov.uk
Website - http://www.hmrc.gov.uk/nmw/help.htm

Opening Hours
Monday to Friday 9.00 am to 5.00 pm

Jūs varat arī griezties pēc padoma savā arodbiedrībā, ja esat tās loceklis, vai konsultāciju aģentūrā.

Tiesības uz darba laiku

Tās aptver atpūtas starpbrīžus, atvaļinājumu un atvaļinājuma apmaksu, darbu naktīs un cik stundas nedēļā jūs varat strādāt. Ir materiāls, kas informē par šīm tiesībām, ko var saņemt TUC Know Your Rights, tel.0870600 4 882.

Atpūtas starpbrīži.

Jums ir tiesības uz 20 minūšu atpūtas starpbrīdi, ja jūsu darba diena ir garāka par sešām stundām. Ja esat jaunāks par 18 gadiem, jums pienākas 30 minūšu starpbrīdis pēc četru ar pus stundu darba.

Atvaļinājums.

Jums pienākas četru nedēļu apmaksāts atvaļinājums.

(Dažas darba aģentūras šo jautājumu traktē, paziņojot, ka jūsu stundas likme jau ietver atvaļinājuma apmaksu un ka tāpēc viņiem nav jāmaksā jums papildu, kad saņemat atvaļinājumu. Kā minimums, jūsu līgumam skaidri jānosaka, ka jūsu darba samaksa ietver atvaļinājuma naudas summu un jānorāda, kādu daļu no darba algas sastāda atvaļinājuma nauda.)
Ņemiet vērā, ka jūsu pierastās 13. un 14. mēneša algas un atvaļinājumu pabalsti nav parasta parādība Lielbritānijā.

Darbs naktīs.

Regulārs darbs naktīs nedrīkst būt ilgāks kā astoņas stundas katrā 24 stundu periodā. Darba laika noteikumi atļauj darbu naktīs izlīdzināt 17 nedēļu periodā tāpat kā tas ir ar darba stundu skaitu nedēļā. Nakts strādniekiem arī pienākas bezmaksas veselības pārbaude.

Darba nedēļa.

Jums ir tiesības nestrādāt vairāk kā vidēji 48 stundas nedēļā. Šis ierobežojums var tikt vidēji aprēķināts par 17 nedēļu periodu. Jūs varat nepieprasīt šīs tiesības, bet jūs nevar piespiest no tām atteikties, un jūs varat jebkurā laikā atkal izvēlēties pieturēties pie šīm tiesībām, lai gan varētu būt jāgaida trīs mēnešus, lai gūtu aizstāvību šajā jautājumā..

Veselības aizsardzība un darba drošība.

Darba devēja pienākums ir nodrošināt jūs ar drošu un veselīgu darba vidi. Tas ietver apmācību par veselības un darba drošības jautājumiem jūsu darba vietā. Ir daudz specifisku noteikumu, kas piemērojami jebkurā darba vietā, kur ir īpašs risks strādniekiem.

Aizsardzība pret diskrimināciju.

Jums ir tiesības, lai ar jums apietos ne mazāk labvēlīgi kā ar citiem jūsu aģentūras vai darba devēja kompānijas strādniekiem attiecībā uz dzimumu, rasi, invaliditāti, grūtniecību, seksuālo orientāciju un reliģiju vai ticību. No 2006.gadaoktobra būs nelikumīgi diskriminēt strādniekus un darba meklētājus pēc to vecuma.

Dalība arodbiedrībās.

Jums ir atļauts pievienoties arodbiedrībām. Ja esat arodbiedrības biedrs, jums nav par to jāstāsta savam darba devējam. Par dalību arodbiedrībā jūs nedrīkst diskriminēt.

Aģentūras strādnieku speciālās tiesības.

Nekādas komisijas maksas!!!

Darba aģentūra no jums nevar ņemt nekādu samaksu, lai atrastu jums darbu vai iereģistrētu savos sarakstos.

Darba aģentūra nevar pieprasīt, lai, kā noteikumu viņu darba meklēšanas pakalpojumiem, jūs apmaksātu citus viņu produktus vai pakalpojumus, tādus kā CV rakstīšana, apmācība, vai personiskās aizsardzības ierīces.

Darba aģentūrām jāgūst līdzekļi no darba devējiem, kuriem nepieciešams darbaspēks, nevis no darba meklētājiem.

Algas saņemšana.

Aģentūra nedrīkst aizturēt algas izmaksu vienkārši tāpēc, ka viņi nav saņēmuši maksājumu no kompānijas vai organizācijas, kurai jūs strādājāt, vai tāpēc, ka jūs nevarat uzrādīt parakstītu kontrolsarakstu. Gadījumā, kad pasūtītāja kompānija atsakās parakstīt kontrolsarakstu, aģentūras pienākums ir noteikt jūsu faktiski nostrādātās stundas, par kurām jums jāsaņem samaksa..

Noteikumu un nosacījumu raksts.

Kad esat reģistrējušies kādā aģentūrā, pirms jebkāda darba uzsākšanas jums jāsaņem rakstisks noteikumu un nosacījumu raksts. Tas attiecas uz gadījumiem, kad aģentūra mēģina jums atrast pagaidu darbu vai jaunu pastāvīgu darbu. Kad vienošanās par noteikumiem notikusi un ir rakstiski pastiprināta, tos nevar mainīt, kamēr jūs tam nepiekrītat. Jebkuras saskaņotas izmaiņas jāapstiprina rakstiski piecu dienu laikā.

Ja aģentūra jums meklē pagaidu darbu, tad rakstiskajam līgumam jāietver sekojošais:

-vai skaitāties aģentūras nodarbinātais vai ‘pakalpojumiem nolīgts strādnieks’. Parasti jūs būsiet strādnieks.

- tajā jāparedz, ka jums tiks maksāts par visu padarīto darbu;
- kāds ir paredzētais iepriekšējās paziņošanas laiks par līguma izbeigšanu no vienas un otras puses;
- kāda ir maksājamās algas likme vai minimālā algas likme, kuru aģentūra taisnīgi paredz, ka jūs sasniegsiet. Tai jābūt vismaz valsts noteiktās minimālās algas stundas likmei;
- vai jums maksās algu reizi nedēļā vai reizi mēnesī;

piešķirtā atvaļinājuma ilgums. Uz lielāko daļu strādnieku attiecas Darba laika noteikumi un viņiem pienākas vismaz četru nedēļu atvaļinājuma apmaksa gadā.

Veselība un drošība.

Aģentūru pienākums ir uzzināt par jebkādiem darba devējam zināmiem veselības un drošības riskiem darba vietā un veiktajiem pasākumiem, lai kontrolētu tos.


Viņiem vajadzētu pārbaudīt, ka darba devējs ir veicis veselības un drošības risku novērtējumu un pārliecināties, ka jums pirms stāšanās darbā ir darīta zināma situācija uzņēmumā.

Darba ņēmēju papildu tiesības.

Ja jums ir ‘nodarbinātā’ juridiskais statuss, tad jūs saņemat papildus tiesības, taču jums varētu būt nepieciešams nostrādāt kvalifikācijas periodu. Tas nozīmē, ka tiesības nesākas ar pirmo dienu darba vietā, bet tad, kad zināmu laiku esat nostrādājis pie viena darba devēja. Šī nodaļa nosaka papildus tiesības darba ņēmējiem un cik ilgi jums tās jāgaida. Jums arī pienākas visas iepriekš aprakstītās strādnieku tiesības.


Tiesības no pirmās dienas darba vietā.

- Jums jāsaņem noteikumi, kuros norādīta darba alga un kādi būs atskaitījumi no jūsu algas. (Tas nav tas pats, kas darba līgums, lai gan darba līgums var saturēt šo informāciju.)
- Jums pienākas 26 nedēļas dzemdību atvaļinājums, pat ja, uzsākot darbu, jūs bijāt grūtniecības stāvoklī.
- Ārkārtēju ģimenes apstākļu dēļ jūs varat paņemt neapmaksātu ārkārtas atvaļinājumu.
- Ja esat grūtniecības stāvoklī, jūs varat saņemt atbrīvojumu no darba, lai izietu medicīnisko apskati.
- Jūs aizsargā zināmi ierobežojumi atlaišanā no darba, tai skaitā grūtniecība, ziņošanas uzdevumu vai arodbiedrības pasākumu veikšana.
- Jums ir tiesības netikt diskriminētam pēc dzimuma (ieskaitot grūtniecību), rases (vai ES iedzīvotājiem – tautības), seksuālās orientācijas, reliģijas vai jebkādas invaliditātes, vai tādēļ, ka esat arodbiedrības biedrs.
- Jums ir tiesības uzaicināt arodbiedrības pārstāvi vai darba biedru disciplinārajā vai sūdzību izskatīšanas tiesā.
- Ja to vēlas darbinieku vairākums, jums ir tiesības, lai darba devējs atzīst jūsu arodbiedrību, lai tā vestu sarunas par jūsu darba apstākļiem.
- Jums ir tiesības saņemt vienādu atalgojumu ar pretējā dzimuma darbiniekiem, kas veic tādu pašu vai līdzīgu darbu kā jūs.
- Jums ir tiesības, ka no jūsu algas netiek veikti atskaitījumi (papildus ienākuma nodoklim un Valsts apdrošināšanai), ja vien paši tam nepiekrītat.
- Jūs varat pieprasīt līguma laušanu, ja jūsu darba devējs jūs atlaiž no darba, neievērojot līgumā paredzēto iepriekšējās paziņošanas laiku, vai pārkāpj kādu citu jūsu darba līguma noteikumu.
- Ja maksājat valsts apdrošināšanas iemaksas, kad esat bijis slims vairāk nekā četras dienas pēc kārtas, jums ir tiesības uz oficiālu slimības atvaļinājumu.


Tiesības pēc mēneša.

- Par jūsu atlaišanu jums jāpaziņo vienu nedēļu iepriekš.
- Jums jāsaņem alga, ja nevarat strādāt slimības dēļ.
- Jums jāsaņem aprēķins, ja esat atlaists.

Tiesības pēc diviem mēnešiem.

Jums jāsaņem rakstisks apliecinājums par jūsu darba noteikumiem, kurā jābūt iekļautiem jautājumiem par darba samaksu, darba laiku, darba vietu, atvaļinājumu un citi nodrošinājumi, ieskaitot tiesības uz pensiju. Kaut arī rakstisks apliecinājums nav darba līgums, ir ļoti svarīgi, lai jums tāds būtu, jo problēmu gadījumā to var izmantot tiesā.

Tiesības pēc sešiem mēnešiem.

- Jūs varat saņemt papildus 26 nedēļas dzemdību atvaļinājumu (papildus iepriekš minētajām 26 nedēļām).
- Jūs varat lūgt fleksiblas darba stundas, ja jūs audzināt bērnu, kas jaunāks par 6 gadiem vai jaunāks par 18 gadiem, ja bērns ir invalīds.
- Jums var būt tiesības uz tēva atvaļinājumu.

Tiesības pēc viena gada.

- Jums ir tiesības sūdzēties tiesā par netaisnīgu atlaišanu no darba, ja jūsu darba devējs jūs atlaiž bez attaisnojoša iemesla vai neļaujot jums iziet atbilstošu atlaišanas procedūru. Jums arī pienākas rakstisks atlaišanas iemeslu paskaidrojums no jūsu darba devēja.
- Jums var būt tiesības pieprasīt tēva atvaļinājumu.

Tiesības pēc diviem gadiem.

- Jūs varat pieprasīt štatu samazināšanas pabalstu, ja jūsu darbs ir beidzies un neviens nav pieņemts tā veikšanai. Tā apjoms atkarīgs no jūsu vecuma, darba algas un nostrādātā laika.

Tiesību īstenošana piespiedu kārtā.

Darba devēji liedz jums jūsu tiesības daudzu iemeslu dēļ.

Dažkārt tas notiek tādēļ, ka viņi nezina, kas ir viņu pienākumi.

Dažkārt tas notiek tādēļ, ka viņi vienmēr ir izkļuvuši sveikā, bet piekāpsies, ja tiks iesūdzēti. Bet dažreiz tas notiek tādēļ, ka peļņas gūšanas nolūkos viņi paļaujas uz bailēm uz ekspluatāciju.

Visām šajā brošūrā aprakstītajām tiesībām pastāv likumīga aizsardzība.

Taču tas nenozīmē, ka tas vienmēr ir viegls process. Sliktie darba devēji vienmēr padara par upuriem strādniekus, kuri cīnās par savām likumīgajām tiesībām. Labākais veids kā risināt šos jautājumus ir konsultēties ar arodbiedrību, vai, ja neesat tās biedrs, atrodiet kādu no labākajām arodbiedrībām, lai kopā ar saviem darba kolēģiem tajā iestātos un tad konsultētos. Citā gadījumā konsultējieties ar kādu no zemāk minētajām aģentūrām.

Lietas iesniegšana Darba tiesā.

Darba tiesas ir speciāls tiesas veids, kas nodarbojas ar nodarbinātības problēmām. Tās ir neformālākas kā likuma tiesas. Dažkārt tiek uzaicināti advokāti, bet vienkāršākos gadījumos cilvēki uzaicina arodbiedrību amatpersonas, kādu no konsultāciju aģentūrām, vai paši prezentē savu lietu.

Kaut arī daži cilvēki ir veiksmīgi sevi aizstāvējuši paši, mēs to neieteiktu. Diemžēl 2004. gada izmaiņas kārtībā, kādā lieta iesniedzama tiesā, ir padarījušas šo procesu daudz sarežģītāju un neskaidrāku. Ja jūs uzskatāt, ka jums ir pamats lietas izskatīšanai, jums jāsazinās ar savu arodbiedrību, vai ja neesat tās biedri, jums jākonsultējas, kā vadīt šo procesu.

Ir svarīgi saprast, ka lielākā daļa sūdzību jāiesniedz triju kalendāro mēnešu laikā no notikuma dienas. Šis periods ir pagarināts līdz sešiem mēnešiem attiecībā uz štatu samazināšanas gadījumiem.

Ir virkne organizāciju, kuras var dot padomu un palīdzību. Dažas ir valsts iestādes, kas īstenošanos zināmus tiesību veidus, dažas ir no valsts neatkarīgas organizācijas un var sniegt padomu un informāciju par virkni jautājumu.

Pilsoņu konsultāciju birojs (PKB) (Citizens Advice Bureau (CAB))

CAB būs atrodams lielākajā daļā pilsētu. Šis dienests piedāvā bezmaksas, konfidenciālas, objektīvas un neatkarīgas konsultācijas. Katru gadu Pilsoņu konsultāciju biroji palīdz atrisināt gandrīz sešus miljonus jaunu problēmu, kuras ir cilvēku dzīves galvenie jautājumi, ieskaitot parādu un patērētāju jautājumus, pabalstu, dzīvesvietas, juridiskās lietas, jautājumus, kas skar nodarbinātību un imigrāciju. Konsultanti var palīdzēt aizpildīt anketas, uzrakstīt vēstules, vest sarunas ar kreditoriem un pārstāvēt klientus tiesās.

Jūs varat atrast tuvāko CAB internetā http://www.citizensadvice.org.uk/ vai telefonu katalogā.

Nodarbinātības aģentūru standarta inspekcija (Employment Agency Standards Inspectorate)

Ja strādājat aģentūrā, kas slikti ar jums apietas un domājat, ka tā pārkāpj likumu, jūs varat ziņot par to valsts iestādei, kuras pakļautībā ir šīs aģentūras.

https://payandworkrights.direct.gov.uk/ - reporta lapa

0800 917 2368

Darbaspēka komplektēšanas un nodarbinātības konfederācija (Recruitment and employment Confederation (REC))

Dažas aģentūras (parasti labākās) ir REC locekles, kuras nosaka šīs organizācijas dalībnieku standartus. Ja jūsu aģentūrai ir REC simbols tās birojā vai uz dokumentiem, jūs varat sūdzēties REC, ja uzskatāt, ka tā pārkāpj nodarbinātības likumu.

http://www.rec.uk.com/home - mājas lapa

http://www.rec.uk.com/contact - kontaktinformācija

Veselības aizsardzības un darba drošības pārstāvis (Health and Safety Executive)

http://www.hse.gov.uk/ - mājas lapa

irmācijas līnija pa tālruni: 0845 345 0055

fakss: 0845 408 9566

teksta tālrunis: 0845 408 9577

e-pasts: hse.infoline@natbrit.com

Adrese: HSE Information Services, Caerphilly Business Park, Caerphilly CF83 3GG

Palīdzības līnija valsts minimālās algas jautājumos (National Minimum Wage Helpline)

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+....0010999 - kontaktinformaacija

Konsultāciju, izlīguma un arbitrāžas dienests (Advisory, Conciliation and Arbitration service (ACAS))

ACAS ir sabiedriska organizācija, kas veicina labu attiecību veidošanu darbavietās. Dienesta valsts palīdzības līnija sniedz atbildes par nodarbinātības jautājumiem un konsultē par nodarbināto un darba devēju darba attiecībām.

http://www.acas.org.uk/index.aspx?articleid=1461 - mājaslapa

http://www.acas.co.uk/index.aspx?articleid=1410 - kontaktinformācija

Darba tiesas dienesta jautājumu līnija (Employment Tribunal Service Enquiry Line)

Informācija par sūdzības iesniegšanu vai tiesu procedūrām

T: 08457 959 775

Ja uzskatāt, ka jūsu problēmai varētu būt diskriminējošs aspekts, jums varētu noderēt:

Vienlīdzīgo iespēju komisija (Equal Opportunities Commission)

http://www.equalityhumanrights.com/ - mājaslapa

T: 0845 601 5901

Rasu vienlīdzības komisija (Commission for Racial Equality)

T: 020 7939 0000

Invalīdu tiesību komisija (Disability Rights Commission)

T: 08457 622633

Lesbiešu un geju darba tiesības (Lesbian and Gay Employment Rights)

http://www.tuc.org.uk/tuc/rights_gay.cfm - informācijas lapa

Arodbiedrības šodien - jūsu draugs darbā.

Arodbiedrību kongress (TUC) izdod virkni bezmaksas brošūru, kuras satur vairāk informācijas, nekā tikai īsumā esam aprakstījuši šajā brošūrā. Tās jūs varat saņemt no TUC Zini savas tiesības palīdzības līnijas 0870 600 4 882. TUC darba pasaules mājas lapa http://www.worksmart.org.uk/ arī satur sīkāku informāciju par darba tiesībām un veselības aizsardzības un darba drošības jautājumiem.

Visiem ir tiesības pievienoties arodbiedrībai – tas maksā mazāk, nekā jūs domājat, un jūsu darba devējam nav jāzina, ka jūs vēlaties tajā iestāties.

Iestāšanās arodbiedrībā var palīdzēt jums īstenot jūsu tiesības un tās uzlabot. Arodbiedrības var uzlabot jūsu darba algu, apstākļus, veselības jautājumus, sociālo nodrošinājumu un apmācību. Tā var jūs atbalstīt, ja jūs iebiedē, diskriminē vai nepamatoti atlaiž. Jūsu priekšniecībai nav jāzina, ka esat iestājies, un jebkas, ko stāstīsiet arodbiedrības pārstāvim, tiks uzskatīts par konfidenciālu.

AK daudzās darbavietās ir sen nodibinātas arodbiedrību organizācijas. Ja vietā, kur jūs strādājat tādas nav, arodbiedrība tomēr var vēlēties palīdzēt – it sevišķi, ja daudziem no jums ir vienādas problēmas, kuras jūs kopīgi vēlaties atrisināt.
Vairāk informācijas par to, kā pievienoties arodbiedrībai, kura arodbiedrība ir jums atbilstoša, zvaniet TUC Zini savas tiesības palīdzības līnijai pa telefonu 0870 600 4 882, vai apmeklējiet mājas lapu http://www.worksmart.org.uk/

 
Forums LV » Latvieši Anglijā » Jūsu darba tiesības UK » Darba tiesības UK (brošūra). (Informācija, tālruņi, WEB vietnes)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:


Copyright "Latviska Anglija" © 2024